Repair café

 

Het Repair Café: hoe werkt het?

Heb je nog nooit van een "Repair Café" gehoord of misschien heb je er al wel eens van gehoord maar weet je niet precies wat het is? Hier is de uitleg waarop je hebt gewacht!
De basisprincipes van een Repair Café :

Het Repair Café is een evenement dat in veel gemeenten meestal één keer per maand plaatsvindt.

Men wil de strijd aangaan met afval en massaproductie van afval door het repareren van uw kapotte, beschadigde of defecte voorwerpen.

Het Repair Café omvat verschillende werkplaatsen al naargelang de voorwerpen. De meest voorkomende zijn de naai-, elektro-, computer- en fietswerkplaatsen, maar er kunnen er nog andere zijn, afhankelijk van het Repair Café (bijvoorbeeld reparatie van sieraden, timmerwerk, herontwerpen, restylen, etc.).

U leert ook hoe u uw eigen objecten kunt repareren met de hulp en het gereedschap van een vrijwillige reparateur.

Het Repair Café is volledig afhankelijk van vrijwilligerswerk en leeft van vrijwillige bijdrage van de bezoekers : u schat zelf de prijs van uw reparatie in door geld in de daarvoor bestemde spaarpotten te steken. Dit geld wordt gebruikt om gereedschap en klein materiaal te kopen, de verzekering te betalen, een drankje te kopen voor de vrijwilligers, ...

In het "Repair Café" is er ook een "Café": zo krijgt u de gelegenheid om te genieten van een drankje terwijl u uw beurt afwacht voor een reparatie, en kan u kennismaken met de andere buurtbewoners.

Het Repair Café heeft niet alleen een grote ecologische impact (zo werd er in 2018 in België 215 ton afval vermeden !), maar helpt ook om banden te creëren tussen mensen in dezelfde buurt of tussen mensen die elkaar misschien nog nooit hebben ontmoet.

Het vervult tevens een belangrijke missie door het delen en overbrengen van kennis en streeft naar de emancipatie van iedereen (door het leren gebruiken en repareren van alledaagse voorwerpen).

Het Repair Café is gebaseerd op co-reparatie en blijft "een helpende hand tussen buurtbewoners". Er is geen garantie op resultaat en het is geen deskundige service die aan de bezoeker wordt aangeboden.

 

We zijn altijd op zoek naar vrijwillige reparateurs, dus als je gouden vingers hebt en een paar uur vrij, laat het ons weten :


- mail : repaircaferhode@gmail.com
- Facebook : Repaircaferhode