Week van de Autonomie

 

In deze kanteltijd, waarin de wereld in transitie op zoek is naar een nieuwe balans, nodigt het team van Tomorrode je uit om ideeën op te doen en reflecties uit te wisselen om op verschillende domeinen veerkrachtiger te worden.


Wij organiseren van 16 tot 21 april 2024 de Week van de Autonomie.


Dit doen we aan de hand van verschillende gespreksbijeenkomsten en workshops.


Noteer alvast in je agenda:
 

 

Dinsdag 16 april, 19-21u: Innerlijke autonomie en vrijheid: voor een veranderende wereld, met Daniel Palombo.

De wereld is een legpuzzel waarvan elk levend wezen een stukje is dat zowel uniek als onmisbaar is. En dat van ons allemaal. Deelnemen aan de evolutie van de wereld begint daarom met onze eigen innerlijke evolutie, met het bereiken van het bewustzijn van onze macht als individu ten opzichte van onszelf (autonomie) en de dictaten van modes, vooroordelen en 'moeten' opgelegd door de consumptiemaatschappij (vrijheid). Als de wereld de spiegel is van onze menselijkheid, is het essentieel om deze waarden aan het licht te brengen.

 


Woensdag 17 april, 19-21u: Moestuin aan huis (bio en permacultuur), met Nicolas Van de Wyer.

Het oogsten en eten van je eigen groenten brengt echt geluk op je bord. Maar het maken van een succesvolle moestuin is niet zo eenvoudig als het lijkt. Kom en ontdek en deel technieken en tips voor een goede "moestuin" thuis: een locatie kiezen, je grond voorbereiden, je moestuin beginnen, gewassen kiezen en plannen, goede groenten verbouwen, omgaan met insecten allerhande.

 


Donderdag 18 april 19-21u: Kimchi: De voordelen van fermentatie, met Amélie Claeys Bouuaert en Jacynthe Quintart.

Lacto-fermentatie is een voorouderlijke conserveringsmethode en een superbondgenoot voor onze gezondheid.

Het is gemakkelijk zelf te maken, met behulp van hoogwaardige groenten - indien mogelijk biologisch - die vol zitten met goede bacteriën tegen lage prijzen, die geweldig zijn voor je darmen en je algehele welzijn.

Kimchi, oorspronkelijk uit Korea, zijn lacto-gefermenteerde groenten met pepers.

We zullen een potje lactogermenteerde groenten maken, een potje kimchi en een flesje kefir, een limonade die ook wordt gemaakt door lacto-fermentatie.

!!! plaatsen beperkt : inschrijving verplicht : amelie @ datamail.be.

 


Vrijdag 19 april 19-21u : Onze woningen renoveren en isoleren, oplossingen die comfort, circulariteit en respect voor het milieu combineren, met Sophie Trachte.

Sophie Trachte, auteur van het boek dat ze vanavond zal voorstellen, heeft ervoor gekozen om uit de bedrijfswereld te stappen om haar waarden over te dragen via onderwijs op universitair niveau (eerst in Leuven en vervolgens in Luik). Het gaat erom elke burger bewust te maken van de gevolgen van zijn of haar keuzes op het gebied van renovatie en isolatie van zijn of haar huis, en om hem of haar de nodige informatie te geven om de valkuilen van mode en extra financiële en milieukosten te vermijden die vaak onnodig en schadelijk zijn.

 


Zaterdag 20 april, 10u-12u30:

"Let's Plant": kennismaking met de samentuin van LetsPlant.

De tuin is gelegen aan de Boesdaalhoeve, Toekomstlaan 32b, in het deel van het park bestemd voor tuinbouw. Het park is eigendom van Natuur & Bos.

Tijdens de coronaperiode maakten we met vele rodenaren mondmaskers. Uit deze samenwerking werd in 2020 een werkgroepje (Véronique en Rita) opgericht samen met Céline van Tomorrode. Wat onze doelen zijn vind je op www.letsplantinrode.be

Eric Van Campenhout, van hoeve Lansrode, tekende de plannen. We werken zo veel mogelijk volgens de principes van permacultuur. We gaan dus de grond niet omspitten, maar de bodem voeden. Dit doen we oa door het toevoegen van mulchmateriaal en recent gingen we van start met een nieuw proefproject: bokashi, onder leiding van Maryse Decuyper. Wij kijken alvast uit naar jullie bezoek om jullie te laten kennismaken met dit mooie project.

.

 


Zondag 21 april van 14 tot 17 uur

Repair café: kom iets drinken en een voorwerp laten herstellen (timmerwerk, juwelen, naaien, computer, slijpen, huishoudtoestellen, fietsen).


Alle activiteiten zijn gratis, behalve die op donderdag 18 (inschrijven verplicht bij Amélie amelie@datamail.be): 5 euro deelname vereist voor de aankoop van ingrediënten.
Het Tomorrode-team hoopt, dankzij uw aanwezigheid, onze individuele en collectieve energie te stimuleren. Kom in groten getale, avond na avond, en niet te vergeten het weekend!

 


Tenzij anders vermeld gaan deze activiteiten door in de Pastorij van De Hoek, Steenweg op Grote Hut 2, telkens van 19 tot 21 uur.


Alle activiteiten zijn gratis, behalve op donderdag 18 april: 5 euro deelname vereist voor de aankoop van ingrediënten. Inschrijven verplicht bij Amélie amelie @ datamail.be 


Het Tomorrode-team stelt zich tot doel om onze individuele en collectieve energie te stimuleren. Jouw aanwezigheid is een bijdrage op zich. Je bent van harte welkom. Kom in groten getale, avond na avond, en ook tijdens het weekend!